29.11.05

Ήρθαν κι άλλοι!

Άλλο ένα blog που ενδιαφέρεται (το συγκεκριμένο αποκλειστικά) για τη γλώσσα ήρθε, και μέχρι στιγμής ταυτίζεται τόσο με τις απόψεις μου, που λυπάμαι που δεν μπορώ να τις εκφράσω κι εγώ έτσι. Πολύ ωραία κείμενα.

Μιλάω για το Ανορθογραφίες.
Προστίθεται λοιπόν και αυτό στη συλλογή των λίνκς, μαζί με τα περιγλώσσιο, language log (το καλύτερο σχετικής θεματολογίας "blog"), semantic compositions, languagehat, language legend, phonoblog, και τα γενικότερης αλλά καμια φορά ανάλογης θεματολογίας dontkissthefrog και Ο|. (το τελευταίο δεν το πρόσθεσα σαν blog αναφοράς, εγώ απλώς το διαβάζω "συχνά" επειδή γράφω σ'αυτό ... )

Αν υπάρχει κάτι ανάλογης θεματολογίας και ποιότητας που θεωρείτε πρότυπο και το ξεχνάω ή μου διαφεύγει, παρακαλώ σχολιάστε...

Αν διαβάζει κάποιος πιτσιρικάς αυτές τις σελίδες...

Ένα rant απο τα σχόλια του αντιστικτικού τελευταίου άρθρου στο periglwssio

Το [λίγο υστερικό] κείμενο, είναι απάντηση σε ένα σχόλιο του Πάνου, και η συζήτηση εκείνη την ώρα περιστρεφόταν γύρω από το κλασσικό χιτ "Αρχαία στα Σχολεία". Ίσως πρέπει να διαβάσετε ολόκληρη τη συζήτηση, μιας και υπάρχουν και αναφορές σε άλλα κομμάτια της, και μπορεί να αναρωτιέστε σε τι απαντάω, τι λεει τώρα ο μαλ@#ας, και τα συναφή :) . Πάντως το ζουμί και τα τσιτάτα ακολουθούν:

Πάνος

Δεν ενοχλούμαι καθόλου από τις επιθέσεις κατά της αύξησης των ωρών διδασκαλίας: έχω πάψει να περιμένω οποιοδήποτε καλό μέσα από τα σχολεία -οπότε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αν, όμως, διαβάζει κάποιος πιτσιρικάς αυτές τις σελίδες, θα ήθελα να τον προτρέψω με όλη μου την καρδιά να αγνοήσει τις "προοδευτικές" παρόλες και να προσπαθήσει όσο μπορεί να σπουδάσει τη γλώσσα του, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων - ανεξάρτητα από τον επιστημονικό κλάδο που θα ακολουθήσει.

Δεν το είχα προσέξει αυτό... Λοιπόν δεν έχεις καταλάβει το πρόβλημα και την αμορφωσιά που υπάρχει στα ελληνικά λύκεια ειδικά, σε science μαθήματα, και μαθήματα ιστορίας και γεωγραφίας. Θα μου πεις φταίνε τα αρχαία που κανείς δεν ξέρει βασικά στοιχεία βιολογίας, το σώμα του, τη γη που πατάει, ολόκληρο τον κόσμο γύρω του, την επιστημονική πρόοδο των τελευταίων 300 χρόνων, που κοιτάει στον ουρανό και τον βλέπει ακριβώς με το μυαλό που τον έβλεπε και ο Αριστοτέλης, που ακούει ειδήσεις και καταλαβαίνει τις μισές, που δεν έχει κριτική σκέψη, που δεν ξέρει ούτε μισής ώρας Μακροοικονομία ίσα να μπορεί να διαβάσει μια εφημερίδα, που του πουλάει βιβλία ο Λιακόπουλος, που τον δουλεύουνε όλοι και δεν παίρνει χαμπάρι γενικότερα?

Ναι, φταίει *και* αυτό. Οι Έλληνες μαθητές είναι οι πιο άσχετοι στην Ευρώπη σε τέτοια ζητήματα[γενική μόρφωση] (και όσο κι αν ακούω για το φοβερό επίπεδο μας στα μαθηματικά πχ, όποτε γκουγκλίζω οι έρευνες που βλέπω λένε το αντίθετο), και σίγουρα δεν φταίει γι αυτό το ότι δεν κάνουν αρκετές ώρες αρχαία, ή ότι δεν ξέρουν τη γλώσσα τους, αυτή την ξέρουν εξ' ορισμού. Δεν λέω να φύγουν από τα σχολεία, κανένας τόσο πλούσιος και τόσο documented αρχαίος πολιτισμός δεν πρέπει να μένει άγνωστος, μην λέμε τα αυτονόητα, ούτε πρόκειται για προοδευτικές παρόλες, πρόκειται για μία πιο εξορθολογισμένη οπτική γωνία, για τις γνώσεις που πρέπει να έχει ένας 17αχρονος το 2005. Ένας λόγος γι αυτή την κατάντια είναι οτι το περιεχόμενο και οι ώρες για τα σχετικά μαθήματα είναι λίγες, και μάλιστα πολλά μαθήματα *απλώς δεν υπάρχουν*.

Λοιπόν, για να καταλάβεις το "πάθος" μου γι αυτό το θέμα, να σου πω οτι στενό συγγενικό μου πρόσωπο μπορεί και διαβάζει αρχαία από το πρωτότυπο, αλλά έμαθε από μένα προχθές οτι η Αγγλία είναι νησί, και οτι το Παρίσι είναι στη Γαλλία. Αν σου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό, μπορούμε να συναντηθούμε μια μέρα όλοι μαζί και να την ρωτήσεις ευθέως, κατά προτίμηση κάποιο άλλο κοινό ζήτημα, πχ τώρα που μιλάμε για γεωγραφία, αν η Κούβα είναι πολιτεία των ΗΠΑ ή κάτι τέτοιο. Εκεί φτάσαμε.

Αν κάποιος πιτσιρικάς λοιπόν διαβάζει αυτές τις γραμμές, τον παρακαλώ να μελετήσει μια υδρόγειο, να διαβάσει ένα εισαγωγικό βιβλίο βιολογίας, ή έστω μόνο ανατομία του ανθρώπου για πιο πρακτικά θέματα, *Παγκόσμια* ιστορία του 20ου αιώνα, ένα εισαγωγικό βιβλίο μακροοικονομίας, και φυσικά στοιχεία αστρονομίας, μαθηματικά, και φυσική. Μετά μπορεί να ειδικευτεί όπου θέλει, σε γλώσσες, σε θεωρητικές επιστήμες, σε θετικές, να γίνει μηχανικός, να γίνει ένα σκέτο μορφωμένος πολίτης, οτιδήποτε. Αυτά όμως είναι τα ελάχιστα, και *δεν* γίνονται στα σχολεία.

26.11.05

MIT OCW

Λοιπόν, πρέπει να γίνει λίγο πιο γνωστό το opencourseware του ΜΙΤ, καθότι πολλοί φοιτητές και μη, χάνουν τα οφέλη που θα είχαν από τη χρήση του.


Μια μικρή ξενάγηση:
Η κεντρική σελίδα του OCW είναι εδώ. Καθότι βέβαια δεν ξέρουμε απέξω τον οδηγό σπουδών όλων των τμημάτων του ΜΙΤ, καλύτερα είναι να πάμε κατευθείαν στον κατάλογο όλων των μαθημάτων ανά τμήμα. Επειδή καλές οι ασκήσεις, οι σημειώσεις, η ύλη, τα διαγωνίσματα, αλλά σε πολλά μαθήματα όλη η ουσία δεν είναι καν στα βιβλία που χρησιμοποιούνται, αλλά στις διαλέξεις, το ΜΙΤ προσφέρει σε μερικά μαθήματα (τα οποία συνεχώς αυξάνονται στον αριθμό) και βίντεο από όλες τις διαλέξεις του εξαμήνου, και μάλιστα όχι μόνο streaming, μπορείτε να το κατεβάσετε κιόλας, με μία απλή αλλαγή στην διεύθυνση του αντίστοιχου λινκ.

Αυτό προς το παρόν δεν γίνεται σε όλα τα μαθήματα, αφού από ότι βλέπω στα τελευταία, οι τύποι θέλουν να κάνουν καλή παραγωγή, και χρειάζονται δύο κάμερες για το γύρισμα, κάνουν και μοντάζ λοιπόν, κτλ, και απ' ότι δείχνουν τα πράγματα αυτό τους είναι λίγο μπελάς, σε χρόνο και χρήμα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν αρκετό χώρο και bandwidth για να κάνουνε host όλο αυτό το video υλικό, αλλά είναι ηλίου φαεινότερον ότι μπορούν να κάνουνε host κι άλλα ΜΒ από βίντεο, το υλικό που υπάρχει τώρα είναι πολύ λίγο, και μιλάμε για ένα απο τα πλουσιότερα ιδρύματα των ΗΠΑ... Μάλιστα στην πρώτη σελίδα θα δείτε και μια δωρεά 1.000.000 δολαρίων για το OCW, που μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν είχε και καμιά διαφορά από τα eclass του UOA και του AUEB, σιγά τα λεφτά που χρειαζόντουσαν... Τέλος πάντων.

Οι οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να κατεβάσει βίντεο είναι εδώ. Τα καλύτερα μαθήματα που έχω δει μέχρι στιγμής είναι

  • οι Φυσικές του Lewin : δεν θα μάθετε τίποτα παραπάνω αν έχετε κάνει έστω και δύο εξάμηνα φυσικής στο UOA τουλάχιστον, αλλά θα δείτε τις έννοιες, θα καταλάβετε πράγματα που παπαγαλίσατε τι πραγματικά σημαίνουν, διαισθητικά, και θα δείτε απίστευτα πειραματάκια σχεδόν σε κάθε μάθημα. Τα μαθήματα είναι τα Physics I (Μηχανική και Αέρια), Electricity and Magnetism και Vibrations and Waves.
  • Η Γραμμική Άλγεβρατου Strang (οι του UOA μπορεί να έχουν δει το βιβλίο του, ανάλογα το τμήμα)ή αλλιώς Γραμμική Άλγεβρα για ηλίθιους, με την έννοια οτι τα πάντα θα κάνουν ξαφνικά "κλικ", είναι απίστευτο το πόσο εύκολα γίνονται, αν και να ξέρετε ότι η ύλη είναι μικρή (η Γραμμική που έκαναν στο μαθηματικό είχε κι άλλα πράγματα, και κάποια πρόσθετη ύλη είχε και αυτή που κάναμε -τώρα τι μάθαμε είναι άλλο θέμα- στο di)



Γενικά οι διαλέξεις άμα δείτε είναι διαισθητικές, επεξηγηματικές, και εισαγωγικές. Θα μου πείτε τότε που "τρίβονται" με το αντικείμενο και βλέπουν τα δύσκολα? Καταρχήν τα συγκεκριμένα μαθήματα που ανέφερα είναι πρώτου έτους, δείτε και τα υπόλοιπα. Πότε εξασκούνται? Γιατί στα προπτυχιακά του di τρέχαμε και δε φτάναμε? Γιατί εκεί είναι ακόμα χειρότερα... Αυτά γίνονται στα Recitations, στα Tutorials, στα Εργαστήρια, και στα διαγωνίσματα τα οποία είναι 2 και 3 το εξάμηνο, και ακόμα και κάτι "φιλοσοφικά" μαθήματα άμα δείτε, έχουν αρκετές ασκήσεις κάθε βδομάδα, ασκήσεις που δίνονται στις διαλέξεις, εκτός των εργαστηριακών και φροντιστηριακών... γενικά το πρόγραμμα είναι βαρύ, τα μαθήματα πολλά, και οι διαλέξεις είναι ένα πολύ μικρό μέρος του. Δεν νομίζω να αρνηθεί κανένας άλλωστε ότι , στο di τουλάχιστον, μαθήματα τέτοιας ποιότητας ήταν 10-20 από τα 40κάτι, που παίρνει ένας προπτυχιακός σχολής Θετικών Επιστημών στο UOA. Εκεί ότι έχω δει τουλάχιστον σε βίντεο είναι ίδιας ποιότητας , ενώ αυτό είναι ένα μέρος της συνολικής εκπαίδευσης που παρέχεται, και φυσικά, αν και αυτό δεν έχει σημασία υποτίθεται για τις διαλέξεις, μιλάμε για το καλύτερο ερευνητικό ίδρυμα στον κόσμο.