26.11.05

MIT OCW

Λοιπόν, πρέπει να γίνει λίγο πιο γνωστό το opencourseware του ΜΙΤ, καθότι πολλοί φοιτητές και μη, χάνουν τα οφέλη που θα είχαν από τη χρήση του.


Μια μικρή ξενάγηση:
Η κεντρική σελίδα του OCW είναι εδώ. Καθότι βέβαια δεν ξέρουμε απέξω τον οδηγό σπουδών όλων των τμημάτων του ΜΙΤ, καλύτερα είναι να πάμε κατευθείαν στον κατάλογο όλων των μαθημάτων ανά τμήμα. Επειδή καλές οι ασκήσεις, οι σημειώσεις, η ύλη, τα διαγωνίσματα, αλλά σε πολλά μαθήματα όλη η ουσία δεν είναι καν στα βιβλία που χρησιμοποιούνται, αλλά στις διαλέξεις, το ΜΙΤ προσφέρει σε μερικά μαθήματα (τα οποία συνεχώς αυξάνονται στον αριθμό) και βίντεο από όλες τις διαλέξεις του εξαμήνου, και μάλιστα όχι μόνο streaming, μπορείτε να το κατεβάσετε κιόλας, με μία απλή αλλαγή στην διεύθυνση του αντίστοιχου λινκ.

Αυτό προς το παρόν δεν γίνεται σε όλα τα μαθήματα, αφού από ότι βλέπω στα τελευταία, οι τύποι θέλουν να κάνουν καλή παραγωγή, και χρειάζονται δύο κάμερες για το γύρισμα, κάνουν και μοντάζ λοιπόν, κτλ, και απ' ότι δείχνουν τα πράγματα αυτό τους είναι λίγο μπελάς, σε χρόνο και χρήμα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν αρκετό χώρο και bandwidth για να κάνουνε host όλο αυτό το video υλικό, αλλά είναι ηλίου φαεινότερον ότι μπορούν να κάνουνε host κι άλλα ΜΒ από βίντεο, το υλικό που υπάρχει τώρα είναι πολύ λίγο, και μιλάμε για ένα απο τα πλουσιότερα ιδρύματα των ΗΠΑ... Μάλιστα στην πρώτη σελίδα θα δείτε και μια δωρεά 1.000.000 δολαρίων για το OCW, που μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν είχε και καμιά διαφορά από τα eclass του UOA και του AUEB, σιγά τα λεφτά που χρειαζόντουσαν... Τέλος πάντων.

Οι οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να κατεβάσει βίντεο είναι εδώ. Τα καλύτερα μαθήματα που έχω δει μέχρι στιγμής είναι

  • οι Φυσικές του Lewin : δεν θα μάθετε τίποτα παραπάνω αν έχετε κάνει έστω και δύο εξάμηνα φυσικής στο UOA τουλάχιστον, αλλά θα δείτε τις έννοιες, θα καταλάβετε πράγματα που παπαγαλίσατε τι πραγματικά σημαίνουν, διαισθητικά, και θα δείτε απίστευτα πειραματάκια σχεδόν σε κάθε μάθημα. Τα μαθήματα είναι τα Physics I (Μηχανική και Αέρια), Electricity and Magnetism και Vibrations and Waves.
  • Η Γραμμική Άλγεβρατου Strang (οι του UOA μπορεί να έχουν δει το βιβλίο του, ανάλογα το τμήμα)ή αλλιώς Γραμμική Άλγεβρα για ηλίθιους, με την έννοια οτι τα πάντα θα κάνουν ξαφνικά "κλικ", είναι απίστευτο το πόσο εύκολα γίνονται, αν και να ξέρετε ότι η ύλη είναι μικρή (η Γραμμική που έκαναν στο μαθηματικό είχε κι άλλα πράγματα, και κάποια πρόσθετη ύλη είχε και αυτή που κάναμε -τώρα τι μάθαμε είναι άλλο θέμα- στο di)



Γενικά οι διαλέξεις άμα δείτε είναι διαισθητικές, επεξηγηματικές, και εισαγωγικές. Θα μου πείτε τότε που "τρίβονται" με το αντικείμενο και βλέπουν τα δύσκολα? Καταρχήν τα συγκεκριμένα μαθήματα που ανέφερα είναι πρώτου έτους, δείτε και τα υπόλοιπα. Πότε εξασκούνται? Γιατί στα προπτυχιακά του di τρέχαμε και δε φτάναμε? Γιατί εκεί είναι ακόμα χειρότερα... Αυτά γίνονται στα Recitations, στα Tutorials, στα Εργαστήρια, και στα διαγωνίσματα τα οποία είναι 2 και 3 το εξάμηνο, και ακόμα και κάτι "φιλοσοφικά" μαθήματα άμα δείτε, έχουν αρκετές ασκήσεις κάθε βδομάδα, ασκήσεις που δίνονται στις διαλέξεις, εκτός των εργαστηριακών και φροντιστηριακών... γενικά το πρόγραμμα είναι βαρύ, τα μαθήματα πολλά, και οι διαλέξεις είναι ένα πολύ μικρό μέρος του. Δεν νομίζω να αρνηθεί κανένας άλλωστε ότι , στο di τουλάχιστον, μαθήματα τέτοιας ποιότητας ήταν 10-20 από τα 40κάτι, που παίρνει ένας προπτυχιακός σχολής Θετικών Επιστημών στο UOA. Εκεί ότι έχω δει τουλάχιστον σε βίντεο είναι ίδιας ποιότητας , ενώ αυτό είναι ένα μέρος της συνολικής εκπαίδευσης που παρέχεται, και φυσικά, αν και αυτό δεν έχει σημασία υποτίθεται για τις διαλέξεις, μιλάμε για το καλύτερο ερευνητικό ίδρυμα στον κόσμο.

4 Comments:

At 2:02 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εσύ είσαι που γράφεις και στο O|.; Πολύ χρήσιμη η παρουσίαση του OCW που έκανες, βρήκα κι εγώ υλικό που με ενδιαφέρει άμεσα. Είδα και το πρώτο-πρώτο βιντεάκι του Strang και -μέχρι κι εγώ- το παρακολούθησα άνετα μέχρι κάποιο σημείο (είχα κάνει "ορίζουσες" ή "πίνακες"-δεν θυμάμαι τη διαφορά- στην Α΄λυκείου και τότε μ'αρέσανε). Έχασα τη μπάλα κάπου εκεί όταν έκανε το column picture (το λέω σωστά;) σε 3 διαστάσεις... Με linguistics, που λες στο άλλο μπλογκ, τι σχέση έχεις;

 
At 2:25 μ.μ., Blogger peavey said...

Μπα, μην ψαρώνεις, πάρε και μαθηματικά δέσμης του λυκείου (Άλγεβρα) απο δίπλα, και θα προχωρήσεις μια χαρά άμα θες. Το πρόβλημα με τη Γραμμική είναι οτι οταν δεν έχεις δει μοντελοποιήσεις με αυτή, και χρήση τής, δεν έχεις και μεγάλο κίνητρο. Πάντως σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι, υπολογιστική γλωσσολογία, text mining, Text Summarization, κτλ χωρίς γραμμική άΛγεβρα, δεν κάνεις.Κάνεις δηλαδή, αλλά χάνεις διάφορες ωραίες μεθόδους που υπάρχουν.

Κατα τ'άλλα εγώ γράφω και στο sbt (O|.) και δεν έχω καμμία σχέση με γλωσσολογία, απλώς έχω διαβάσει το language instict, μία εισαγωγή στη γλωσσολογία του Lyons, και τώρα μετά απο data mining, προσπαθώ να χτίσω τις βάσεις για αυτά που σου ανέφερα (text *), οπότε φρεσκάρω και τις γνώσεις μου στη Γραμμική Άλγεβρα.Α, (τι Α δηλαδή, απο κει ξεκίνησαν όλα) επίσης ο κολλητός μου είναι γλωσσολόγος.

 
At 4:29 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κι εγώ γλωσσολόγος είμαι, αλλά το κύριο ενδιαφέρον μου είναι η γενετική σύνταξη. Λέω "αλλά", γιατί νομίζω ότι η υπολογιστική γλωσσολογία που ανέφερες δεν καταφέρνει και πολύ (έως καθόλου) να συμπορευθεί με τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της θεωρητικής γλωσσολογίας (π.χ. μινιμαλιστική σύνταξη). Μού'χε φανεί πολύ γοητευτική αρχικά η υπολογιστική (ως ιδέα), αλλά τελικά το μάθημα που έκανα στη σχολή για ένα εξάμηνο ήταν απλοϊκό μέχρι αηδίας. Μήπως έχεις υπόψη κανένα καλό εισαγωγικό εγχειρίδιο (για... text* όπως λες);

Είχε μπει 1998, μού είπες, ο φίλος σου; Ξέρω λιγάκι δυο-τρεις από αυτήν (μάλλον) τη φουρνιά, που τώρα βέβαια είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αν θες να μού πεις πιο συγκεκριμένα, για να μη λέμε εδώ ονόματα κι ιστορίες, το μέιλ μου είναι: dmitri_ling@yahoo.gr.

 
At 8:59 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αποκωδικοποίηση.....; ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,.....
Σχηματοποίηση λόγου ("ποιημάτων" μου), κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home